Vermoedelijk nog dit jaar zal zowel EN ISO 11611 als EN ISO 11612 worden gewijzigd. De meest in het oog springende verandering betreft het gebruik van kleine emblemen, logo's of borduringen aan de buitenzijde van de kleding zonder speciale eisen op het gebied van de brandeigenschappen.
Wel wordt als voorwaarde gesteld dat deze kleiner moeten zijn dan 10 cm².
Voor veel kledingfabrikanten is dit een grote verbetering. Vaak is er vraag naar kleinere emblemen op bijvoorbeeld de borstzak of op de mouw. Dit kan nu zonder dat daarvoor testen nodig zijn.
Voor het gebruik van grotere emblemen is nog steeds een testrapport vereist waarin de brandeigenschappen zijn getest. Testen worden uitgevoerd op een embleem dat is aangebracht op representatieve stof. De resultaten dienen te voldoen aan de strenge brandwerendheidseisen die ook aan de stof worden gesteld.
Gebrekkig product
Nog steeds zijn er leveranciers van beschermende kleding die, zonder zich bewust te zijn van de geldende wet-en regelgeving, op verzoek van haar klanten deze kleding in eigen beheer voorzien van emblemen, logo's of borduringen. Dit kan slechts indien deze niet groter zijn dan 10 cm².
In alle andere gevallen zijn aanvullende eisen van toepassing en daarmee begeeft de leverancier zich op juridisch glad ijs indien ze niet voldoende kan aantonen dat het aan de klant geleverde product nog steeds voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Ook eventuele productaansprakelijkheid ligt volledig bij de leverancier voorzover er sprake is van een gebrekkig product veroorzaakt door het aanbrengen van het embleem dat niet voldoende brandvertragend is.
Ondanks dat er nu ruimte is om kleine labels te gebruiken zonder aanvullende testen is het onderliggende probleem van het brandgedrag van emblemen nog niet opgelost. Vaak vertonen labels aangebracht op uiteenlopende brandwerende stoffen onvoorspelbare brandtestresultaten. Indirekt betekent dit dat er een niet verwaarloosbaar risico op brandincidenten blijft bestaan. Zeker bij grotere emblemen is dit het geval.
Het is dan ook verstandig dat zowel fabrikant, wederverkoper en afnemer in samenspraak komen tot een verantwoord embleem gebruik.
Lees ook : Aanbrengen van labels op beschermende kleding niet altijd zonder gevolgen, Vlamwerende seal emblemen vormen toch een risico