Rondom ambulancekleding is de laatste maanden weer veel te doen in Nederland. Onder andere middels een door ambulanceblog.nl georganiseerde enquete zou een goed beeld van de eisen ten aanzien van het toekomstige kledingpakket beschikbaar moeten zijn. De wensen en eisen zijn duidelijk geformuleerd in het recent gepubliceerde rapport (29 mei 2015). Het is nu de taak van beleidsmakers om hiermee landelijke regelgeving voor te bereiden. Terwijl de industrie de taak heeft om de aangegeven ontwikkelingsrichting vorm te geven met nieuwe, innovatieve producten.
Laat ik het hier eens hebben over de voorgestelde wensen en eisen. Te beginnen met de kleurstelling. De herkenbaarheid en het onderscheidend vermogen (in kleurstelling) van ambulancekleding zijn primair onderwerpen welke door de ambulance-organisaties integraal beantwoord moeten worden. Het is duidelijk dat er daarbij geen ruimte is voor individuele wensen op dit vlak maar dat uniformiteit van het grootste belang is. Een ambulance medewerker uit Ter Apel moet net zo gekleed zijn als zijn collega in Goes.
Als het gaat om veiligheid dan wordt er terecht gerefereerd aan EN 20471. Het is goed te vernemen dat Ambulance Nederland haar kleding als persoonlijk beschermingsmiddel ziet. EN 20471 faciliteert de dag- en nachtzichtbaarheid. Men maakt daarbij gebruik van fluorescerend geel, oranje of rood. Iets anders is niet toegestaan! Combineren met een contrastkleur (zoals enamel groen) mag uiteraard wel. Ook de verdeling van de fluorescerende kleur over torso, armen en benen is aan strikte eisen gebonden. Retro-reflecterend materiaal zorgt voor het zichtbaar zijn in het donker of onder slechte weersomstandigheden. De retro-reflecterend band dient ook hier weer, tenminste op bepaalde plaatsen en in een bepaalde hoeveelheid, te zijn aangebracht.
En wanneer we het hebben over EN 20471 dan hoort daar ook de hoge zichtbaarheidsklasse bij. Klasse 3 is de hoogst mogelijke klasse en zou gezien de complexe omgevingssituaties waarin ambulance medewerkers verzeild kunnen raken wel eens van toepassing kunnen zijn. Uiteraard is deze overweging het domein van veiligheidskundige die hiervoor een risico-analyse uitvoeren. Voor alle duidelijkheid: klasse 3 is niet voor ieder kledingstuk weggelegd. Zo zijn polo’s met korte mouw en broeken zelden in klasse 3 verkrijgbaar. Het is wel mogelijk om klasse 3 te bereiken door gecombineerde kledingdelen te certificeren. In dat geval is de ambulance organisatie wel verantwoordelijk voor het daadwerkelijk dragen van de gecombineerde kledingdelen.
Nu hebben we het alleen nog maar over kleur(herkenning) gehad. Ook over antibacteriële werking, hygiëne, brandwerendheid en comfort zijn de nodige overwegingen te maken. Ik zal dit de komende periode dan ook met veel plezier doen. Op de hoogte blijven? Registreer u dan voor onze e-nieuwsbrief.
Leon Vaassen - clearmark.eu
Relevante artikelen : Is ambulancekleding veiligheidskleding?