Industriële reiniging
Het industrieel reinigen van beschermende kleding wijkt sterk af van huishoudelijke of kleinschalige commerciële reiniging. Door de schaalgrootte, het gebruik van speciale was- en droogmachines en het gebruik van de hiervoor geschikte detergenten en hulpmiddelen kent het industriële wasproces een andere uitwerking op de kleding en het textiel.
De veranderingen die optreden als gevolg van het reinigen zijn afhankelijk van het soort kleding, de stofsamenstelling en het gekozen was- en droogproces.
Voor de verschillende soorten beschermende kleding zijn onderstaande aandachtspunten van belang maar volg altijd de reinigingsinstructies van de fabrikant.
Kleding gemaakt uit overwegend katoen
Bij beschermende kleding gaat het hier vaak om vlamwerende producten die bijv. voldoen aan EN ISO 11611 of 11612. Deze overwegend katoenen kleding is voorzien van een wasbestendig vlamwerende finish.
In het algemeen geldt voor het wassen en drogen van deze kleding het volgende:
- De kleding niet 'over drogen'. Dit kan leiden tot excessieve krimp.
- Het maximaal aantal wasbeurten is soms aangegeven in het onderhoudsetiket en of de gebruikersinstructie. Indien dit niet is vermeld dan is de kleding getest tot 5 keer wassen. In de praktijk zal de kleding langer mee kunnen gaan maar hierover moet wel informatie worden ingewonnen bij de leverancier of fabrikant.
Hoge zichtbaarheidskleding
Beschermende kleding die voldoet aan EN ISO 20471 heeft fluorescerende stof en retroreflecterende banden. In het algemeen geldt voor het wassen en drogen van deze kleding het volgende:
- De kleding niet samen wassen met andere (donker) gekleurde producten vanwege de kans op aanbloeden van de fluorescerende stof.
- Nooit bleken of wassen met witwasmiddelen (optische wit).
- Niet verwijderbare vervuiling kan de zichtbaarheid verminderen.
- Te sterke mechanische waswerking kan slijtage van de retroreflecterende banden bevorderen.
Beschermende kleding tegen spatten vloeibare chemicaliën
Deze kleding wordt meestal gekenmerkt doordat de beschermende eigenschappen zijn verkregen door het toepassen van een fluorcarbon finish. Deze finishes zijn redelijk wasbestendig. Het verdient toch aanbeveling om na iedere wasbeurt het finish opnieuw aan te brengen.
In het algemeen geldt voor het wassen en drogen van deze kleding het volgende:
- Wassen met anionisch detergent vanwege de goede uitspoelbaarheid ervan. (Niet-ionogene detergenten hebben weliswaar een betere waswerking maar zijn moeilijker te verwijderen in het spoelproces. Niet verwijderde detergent verstoort de vloeistof afstotende eigenschappen van het finish).
- Na iedere wasbeurt nabehandelen met een geschikt fluorcarbon product.
- Bij voldoende hoge temperatuur drogen omdat hiermee het finish wordt geactiveerd. Voorkom overmatige krimp.
- Controleer de effectiviteit van de nabehandeling regelmatig.
Parka's en andere meerlaags kleding
Kenmerkend voor dit soort producten is dat ze vaak een waterdampdoorlaatbare tussenlaag bevatten. Deze laag is echter waterdicht en voorzien van tape op de naden.
Dit soort kleding kan het beste in een open-end machine worden gewassen waarbij speciale aandacht geschonken moet worden aan het ontwateren (centrifugeren). Dit moet zodanig gebeuren dat er geen beschadigingen van de waterdichte tussenlaag ontstaan.
Multinorm kleding
Omdat multinorm kleding veel van bovengenoemde typen combineert, zal ook bij het bepalen van het meest geschikte industriële wasproces bovengenoemde aanbevelingen moeten worden opgevolgd.
Etikettering t.b.v. het industrieel wassen en drogen van werkkleding
In de norm ISO 30023 is aangegeven hoe industrieel wasbare werkkleding kan worden gelabeld zodat het de industriële wasserij duidelijk is welk wasproces van toepassing is.
De cijfers 1 t/m 8 staan voor het nummer van de was- en droogprocedures zoals aangegeven in ISO 15797.
Verder kunnen er twee symbolen gebruikt worden die aangegeven of de kleding in een tunnelfinisher dan wel in een trommeldroger gedroogd kan worden. Indien niet van toepassing is dit symbool weggelaten op het etiket.