De huidige norm voor regenkleding voor professioneel gebruik EN 343 dateert van 2007. Binnen CEN/TC 162/WG 4 wordt dan ook gewerkt aan een opvolger ervan. De markt heeft inmiddels vele jaren kunnen werken met de huidige norm en er zijn nog best wel enkele kanttekeningen te plaatsen bij het nut van enkele vereisten danwel de te gebruiken testmethoden.
Ook het feit dat regenkleding onder categorie I van de PPE Verordening (EU) 2016/425 valt en waarvoor geen beoordeling door een Notified Body (Nobo's) plaatsvindt, maakt dat het realiteitsgehalte van de klassen van aangeboden producten soms te wensen overlaat. Concreet gaat het daarbij om de vraag de aangegeven klassen voor de waterdichtheid en waterdampweerstand wel correct zijn aangegeven.
Dit zal toch zeker ook bij de experts een bekend gegeven zijn. Het is daarom verbazingwekkend te constateren dat men kiest voor een uitbreiding van klassen. In het voorstel wat nu circuleert, wordt een klasse 4 geïntroduceerd voor zowel de waterdichtheid als de waterdampweerstand.
Waterdichtheid
Klasse 1, 2 en 3 zijn identiek aan de huidige norm. Klasse 4 betekent een waterdichtheid van meer dan 2 meter van zowel het materiaal als de naden na reiniging.
Waterdampweerstand
Ook hier wordt een klasse 4 mogelijk gemaakt waarbij deze staat voor een Ret-waarde van niet meer dan 10 m²⋅Pa/W. Voor gevoerde parka's en jassen een nagenoeg onmogelijke opgave omdat de waterdampweerstand moet worden gemeten over alle lagen tezamen. Voor enkellaags kleding zou dit nog wel haalbaar kunnen zijn
De kans is echter groot dat een hogere klasse als beter gezien wordt terwijl een goede en comfortabele parka echt begrenst wordt door zijn laagopbouw.
Regentest
Ook nieuw is de optie om de waterdichtheid van het geconfectioneerde product op te nemen als een van de prestatie-indicatoren. Deze wordt getest in een 'regentoren' volgens EN 14360 waarbij er gelet gaat worden op wicking door naden.
De vraag die daarbij naar voren komt is of deze test niet de waterdichtheidstest in zijn geheel kan vervangen. Het gaat immers om de prestaties van regenkleding in praktijkomstandigheden en, een bijkomend voordeel, is dat dit de testkosten kan verlagen.
Uiteraard is er nu slechts sprake van een work document binnen WG 4 en moet over een definitieve opvolger van de huidige norm uiteindelijk ook nog gestemd worden. Het baart ons in ieder geval zorgen dat binnen CEN onvoldoende oog is voor de praktijk.